Jaarlijks tussen begin juli en begin september verandert het Belgische Watou in de Westhoek van Vlaanderen van een landelijk dorpje, bekend om zijn bier, in een bijzonder festivalterrein. Normaal gesproken is Watou een kerkje, een kerkhof, een restaurant, een cafe, twee brouwerijen en een paar boerderijen in een prachtige landelijke omgeving. Maar eenmaal per jaar wordt er een zomerfestival gehouden.
Het festival heeft ieder jaar een thema en wordt in en om de boerderijen en in het kerkje vormgegeven door verschillende kunstenaars.
In 2010 is het thema ‘Verzamelde Verhalen #02’. Boeiende vertellers uit verschillende disciplines als beeldende kunst, poëzie en literatuur vertellen hun verhalen in een scala aan interdisciplinaire kunstprojecten. Deze kunstprojecten vind je op ongewone plekken in het landelijke dorpje Watou. Je bezoekt de kunstprojecten al wandelend door het dorp. De route start in het Douviehuis op de markt.
In de weekenden is er een gevarieerd aanbod aan publieksactiviteiten. Er zijn voorleessessies en gesprekken met schrijvers, dichters en kunstenaars, er is poetry slam, er zijn theatervoorstellingen en muziekconcerten en er zijn speciale activiteiten voor kinderen. Het volledige programma vind je op: www.watou2010.be/
Maar Watou is ook een bierdorp met twee eigen merken, namelijk St. Bernardus en Van Eecke. De hop die gebruikt wordt voor het bier groeit daadwerkelijk op een veldje in het dorp. Het bier is Belgisch best (blond, dubbel, tripel) en smaakt natuurlijk heerlijk, tijdens of na het bezoek aan het festival. Je kunt er een blokje Watoukaas bij nemen, want ook de kaas komt uit deze landelijke streek.
Het dorp heeft er overigens niet altijd zo rustig bij gelegen als het nu. Het dorp stamt waarschijnlijk uit de periode 600-800 (de vroege middeleeuwen). Vanaf 1300 was het steeds in verschillende handen. Franse, Spaanse, Engelse, Nederlandse en zelfs Oostenrijkse overheersers vochten er hun strijd uit, totdat in 1830 de Belgische staat werd gesticht.
Tot aan de eerste wereldoorlog was het daardoor rustig, maar in de eerste wereldoorlog lag Watou – ondanks de Belgische neutraliteit – in het gebied waar de soldaten elkaar bevochten vanuit hun loopgraven. Vele 100.000en soldaten werden op het slagveld gedood. In het boek Europa van Geert Mak wordt het gebied en de oorlog die hier begin vorige eeuw woedde, uitgebreid beschreven. De televisieserie Europa bracht het gebied ook uitgebreid in beeld. Veel monumenten in en om Watou herinneren aan deze heftige strijd. De omgeving is zeker de moeite van het verkennen waard. Een verblijf in een huisje is te regelen via villaspot.nl.
En voor wie zonder auto wil reizen: Watou is per trein (station Poperinge) en daarna per bus te bereiken.